Afgelopen evenementen

NVEC Dutch Day  in Boekarest

Gepubliceerd in Nederlands Tijdschrift voor Heelkunde - Juni 2015

Op 3 juni werd de "NVEC Dutch Day" Georganiseerd, voorafgaand aan het EAES (European Association of Endoscopic Surgery) Congres te Boekarest, Roemenië. Deze dag werd in navolging van de geslaagde en gerenommeerde NVEC-workschops in Turkije, Curaçao en IJsland georganiseerd. Het thema "Old School meets Next Generation".

Ondaks de wat bijzondere locatie waren meer dan 50 collegae present, zowel aanstormend talent als arrivés. Mede dankzij een prikkelend colorectaal programma ontstonden boeiende wetenschappelijke discussies over laparoscopie en robotchirurgie, maar ook persoonlijke ervaringen uit de dagelijkse praktijk werden gedeeld. Volledig volgens de traditie van de NVEC-workshops waren deze discussies het centrale thema van deze dag, waarin oud en jong elkaar ontmoetten en kennis en ervaring uitwisselden.

Deze boeiende congresdag werd in het centrum van Boekarest vanzelfsprekend uitgebreid tot laat nabesproken. We kunnen terugkijken op een mooie en leerzame dag, waarna gesteld mag worden dat de NVEC-workshops terug zijn van (kort) weggeweest! Graag maken wij u dan ook attent op het EAES-congres van 2016 dat in Amsterdam georganiseerd zal worden en natuurlijk gepaard zal gaan met een behoorlijk Nederlands tintje!!

Namens de organisatie; Werner Draaisma, Jarmilla van der Bilt en Ernst Schoenmaeckers.

 

Eerste NVEC AIOS Masterclass  – 25 maart 2015

 Ongeveer 25 jaar geleden nadat de laparoscopische chirurgie zijn intrede heeft gedaan in de Nederlandse operatiekamers, was het op 25 maart jl. tijd voor de eerste editie van de NVEC Masterclass Endoscopische Chirurgie voor AIOS en Jonge Klaren van de disciplines Chirurgie, Gynaecologie en Urologie. Onderwerp van deze multidisciplinaire bijeenkomst was “Het Kleine Bekken”: het gebied waar wij allen onze “eigen” organen hebben en regelmatig opereren. Hoe nuttig moest het zijn om niet alleen te leren over technieken die ons eigen vakgebied betreffen, maar ook om te leren hoe er geopereerd wordt buiten de ons bekende vlakken.

De Masterclass, welke plaatsvond in het VU Medisch Centrum, startte met een prachtig aantal deelnemers van ruim boven de 100. In de namiddag werd met een mooi overzicht over de anatomie van het kleine bekken het spits afgebeten door (hoe kan het ook anders) professor Lange uit Rotterdam, gevolgd door een presentatie over de radiologische beeldvorming van rectum, blaas, prostaat en genitalien. Uitgebreide radiodiagnostiek van verschillende maligniteiten met bijbehorende stadiering kwam aan bod. Hierna volgden presentaties van de experts op het gebied van rectumchirurgie voor de niet-chirurg en chirurg, prostaat- en blaaschriurgie voor de niet-uroloog en uroloog, en uterus- en adnex chirurgie voor de niet-gynaecoloog en gynaecoloog.  Zo werd een prachtig overzicht gegeven over de organen en operatietechnieken die wellicht minder goed bekend zijn bij de verschillende disciplines.

Na een smakelijke Blauwe Hap, werd de avond vervolgd met andere verbindende onderwerpen, waarbij er uitgebreid stil werd gestaan bij de overkoepelende behandeling van endometriose, bekkenbodeminsufficientie, ervaringen met prothesematten en kinderchirurgie in het kleine bekken. Last but not least werd de avond afgesloten met een inspirerend en vooral leerzaam verhaal over de “fear” van elke AIOS die zich in het kleine bekken begeeft: letsel aan de ureteren...

Kortom, een schitterende eerste editie van de eerste NVEC Masterclass, waarbij duidelijk werd dat kennis over elkaars operatievelden, -technieken en pitfalls bijdraagt aan een optimale multidisciplinaire behandeling van pathologie in het kleine bekken! De avond werd afgesloten in de op-en-top Amsterdamse Disco Dolly met een goede borrel, waarna een ieder zich kon opmaken voor de 12e editie van het NVEC congres “New Age Surgery” de volgende dag in de Beurs van Berlage.

Wij zien u allen graag volgend jaar op het vervolg van deze succesvolle eerste NVEC Masterclass voor AIOS en Jonge Klaren! Tot slot vragen wij nog uw aandacht voor de Dutch Day op 3 juni a.s. die door de  NVEC wordt georganiseerd, direct voorafgaand aan het EAES congres in Bukarest, zie de onderstaande aankodiging.

Namens de Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie,

Gerrit Slooter, voorzitter Werkgroep Endoscopische Chirurgie en congrescommissie

Esther Consten, voorzitter bestuur NVEC

Brechtje Grotenhuis, AIOS vertegenwoordiger bestuur NVEC